Archief 2016
6 oktober 2016:

C. W. Gluck, Orpheus en Eurydike
Woensdag 5 oktober hebben 35 leden van onze Operaclub kunnen genieten van een presentatie van de heer Jan van Oudheusden over de componist Christoph Willibald Gluck en zijn opera Orpheus ed Eurydike in het bijzonder.
Op een heldere manier slaagde hij erin om de mythe, de componist en de opera op een heldere en soms komische wijze te fileren. Voor velen een gedegen inkijk in de opera die aansluitend werd vertoond. De middag werd afgesloten met een dankwoord van de voorzitter voor Jan van Oudheusden, hetgeen door de aanwezigen ook met een hartelijk applaus werd ondersteund. Een woord van dank ook voor Martine Dekkers die voor de invulling van deze middag heeft gezorgd.
Zulke middagen smaken naar meer……………… en wie ook eens iets wil doen voor de leden van de Operaclub, laat van je horen!
Verslag operareis Hamburg maandag 17 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016.

Na een voorspoedig verlopen bus kwamen wij om 17.00 uur aan in ons hotel in Hamburg. 's Avonds genoten wij een echte Duitse maaltijd (zie foto) in de Groninger
Brauerei in het centrum. De volgende ochtend werden wij opgehaald door 2 Nederlands sprekende gidsen waarmee wij een stadswandeling maakten door de Altstad. Nu bleek pas hoe centraal het hotel gelegen was. We maakten kennis met de Hanzestad Hamburg waarin de haven een centrale rol speelt. Na een vrije middag vertrokken wij in het begin van de avond naar de Hamburger Staatoper om daar een wel heel bijzondere productie van La Cenerentola bij te wonen. Uit de reacties na afloop bleek ieders positieve waardering voor de manier waarop de opera werd uitgevoerd. Aansluitend werd er in de bar van het hotel nog uitgebreid nagepraat.
Na een welverdiende nachtrust was het volgende ochtend tijd om een bezoek te brengen aan  de Hamburger Kunsthalle. Na enkele Hollandse meester waaronder 2 Rembrandts aanschouwd te hebben, ging ieder weer zijns weegs om Hamburg weer verder te verkennen. Al vroeg in de avond vertrokken wij weer naar de Hamburger Staatsoper om daar te opera Pique Dame van Tchaikovsky bij te wonen. Een grotere tegenstelling tussen deze opera en La Cenerentola van de vorige avond was niet denkbaar. Tijdens het naborrelen werd dit wel heel duidelijk.
De laatste dag begon met een rondtocht door de Hamburgse haven, waabij e.e.a. werd toegelicht door een deskundige gids. Het slot van deze dag bestond uit een uitstekend verzorgd diner in een restaurant in de haven. De reisleider maakte van de gelegenheid gebruik om onze chauffeur Ron uitgebreid te bedanken voor zijn geweldige inzet.
Aan alles komt een eind en al ruim voor de afgesproken vertrektijd konden we de thuisreis aanvaarden. Om 16.15 kwamen wij een in Eindhoven en daarna om 17.00 uur in Tilburg.
Kort en goed: Wij kunnen terugzien op een uitstekend verlopen operareis naar Hamburg.