Zondag 17 september 2017 – 14.00 uur (voorbehoud)

 

Openingsvergadering en

Moreno Torroba – Louisa Fernanda (DVD)

Willem II stadion – Tilburg

 

M. TOROBA: LOUISA FERNANDA (1932)

 

Synopsis

Louisa Fernanda is een liefdesgeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de 19e eeuw. In Spanje was een strijd gaande tussen de monarchisten en liberalen.

 

Eerste bedrijf:

Het eerste bedrijf speelt zich af tijdens de laatste dagen van het bewind van koningin Isabella II.

Vidal Hernando, een grootgrondbezitter uit Extremadura, en de cavalerist Javier Moreno strijden beiden om de hand van Louisa Fernanda. Vidal en Javier zijn ook in politiek opzicht tegenstanders: Vidal is een liberaal en Javier een monarchist. Zowel Vidal als Javier schromen niet om in het belang van de liefde van partij te wisselen

Louisa houdt van Javier. Zij heeft echter een sterke rivale nl. de hertogin Carolina. Javier gaat in op avances van Carolina. Mariana, een vriendin, adviseert Louisa om Javier te vergeten en een huwelijk te overwegen met de rijke landeigenaar Vidal.

 

Tweede bedrijf:

Louisa accepteert het huwelijksaanzoek van Vidal, nadat Javier tijdens het feest van de H. Antonius haar negeerde ten faveure van Carolina.

De vijandschap tussen de beide mannelijke rivalen groeit. Tijdens een oproer tegen Isabella II wordt Javier door Vidal van zijn paard geworpen en gevangen genomen. De twee revolutionairen Aníbal en Nogales willen Javier doden. Louisa weet dit te verhinderen. Kort daarna wordt Javier door de monarchisten bevrijd.

 

Derde bedrijf: ( speelt zich af op het landgoed van Vidal)

De monarchie is gevallen. De voorbereidingen voor het huwelijk van Vidal en Louisa zijn in volle gang. Vidal geeft een feest voor zijn verloofde. Plotseling verschijnt Javier weer en vraagt Louisa om vergiffenis.

Louisa wijst hem af. Vidal geeft Louisa de vrijheid om voor Javier te kiezen. Wat zal zij doen? Een open eind?

De regisseur laat het ons zien.