B. SMETANA – DIE VERKAUFTE BRAUT (1866)

 

Zondag 22 oktober 2017 – 18.00 uur

Aalto Theater – Essen (D)

 

 

DIE VERKAUFTE BRAUT (PRODANÁ NEVESTA). Synopsis:

Première: Praag (Prager Interimstheater) op 30-05-1866. Libretto van Karel Sabina. De opera wordt in het Duits gezongen. Komische operette (Singspiel) in 3 aktes. In 1869 breidde Smetana de opera uit tot drie bedrijven, zonder gesproken dialogen. Plaats en tijd: Dorp in de Bohemen, op het feest van zijn patroonheilige, midden 19e eeuw.

 

 

Eerste bedrijf:

Een dorpsplein met een café. Terwijl de boeren vrolijk feesten vanwege de kermis, moet Marie denken aan Wenzel, de simpele stotterende zoon van Mícha. Haar vader Kruschina heeft met de vader van Wenzel een akkoord gesloten. Marie zal met een van Mícha `s zonen trouwen, maar omdat de zoon uit het eerste huwelijk spoorloos verdwenen is, blijft alleen nog Wenzel over. Marie houdt van Hans, die zegt dat hij uit een degelijke familie komt, maar is weggelopen voor zijn akelige stiefmoeder. Kezal, de huwelijksmakelaar regelt dat zij met Wenzel zal trouwen. Hij zal hiervoor een goede beloning krijgen en dringt aan op een spoedig huwelijk. Hans maakt zich niet echt bezorgd over de situatie. Hij stelt Marie gerust en samen vertrekken zij.

 

Tweede bedrijf:

De jeugd zingt en vermaakt zich in de herberg. Marie ontmoet daar Wenzel en zonder te vertellen wie zij is, doet zij alles om hem een afkeer te laten krijgen voor haar, zijn toekomstige bruid, die hem alleen maar ongelukkig kan maken. Zij slaagt erin hem bang te maken en laat hem beloven dat hij af zal zien van een huwelijk met Marie. Maar tegelijkertijd sluit Kezal een goede deal met Hans. Voor een groot bedrag besluit Hans , Marie op te geven, op voorwaarde dat zij alleen met de oudste zoon van Micha mag trouwen. Tot afkeer van alle aanwezigen tekent hij het contract.

 

 

Derde bedrijf:

Op het dorpsplein is een groep artiesten van een rondreizend circus aangekomen. Wenzel raakt meteen onder de bekoring van het danseresje Esmeralda, en op haar verzoek speelt hij in het volgende optreden de rol van dansende beer. Ondertussen toont Kezal Marie het huwelijkscontract, maar zij vraagt hem bedenktijd. Tenslotte tekent ze het uit woede ten opzichte van Hans en iedereen feliciteert haar. Maar als de ouders van Wenzel (Háta en Mícha) Hans ontmoeten, zijn ze verrast als Hans Mícha als zijn vader begroet. Hij is Mícha`s oudste zoon, die hij niet meer gezien heeft nadat hij met Háta trouwde. Alle afspraken die gemaakt zijn kunnen dus worden nagekomen. Marie trouwt met Hans, een zoon van Mícha.