NIEUWJAARSBIJEENKOMST

 

Zondag 21 januari 2018 – 14.00 uur (voorbehoud)

Willem II stadion – Tilburg

 

 

 

Na de nieuwjaarsrede van de voorzitter en het uitwisselen van de beste wensen, zal er een DVD worden vertoond met de opera L’élisir d’amore (1832) van Gaetano Donizetti.

 

Eerste bedrijf:

Op het gezellige oogstfeest vertelt Nemorimo, een jonge eenvoudige boer, dat hij verliefd is op de mooie rijke Adina. Adina vertelt de dorpsbewoners het oude verhaal van Tristan en Isolde en hoont de werking van de liefdesdrank waarmee Tristan de liefde van Isolde won. Sergeant Belcore maakt Adina op een stormachtige manier het hof, en trekt met feestelijke marsklanken de aandacht. Adina is hierdoor zo gevleid en ziet daardoor niet de verlegen toenaderingspogingen van Nemorino. Eindelijk heeft hij de moed om haar zijn liefde te verklaren. Adina vindt hem heel aardig, maar niet om mee te trouwen. Nerimo verlaat haar mistroostig. Op dat moment verschijnt Dulcamara met zijn prachtige koets. De kwakzalver biedt medicijnen aan tegen allerlei kwalen, en voor het liefdesverdriet van Nemorimo heeft hij een uitstekende liefdesdrank.

Van zijn laatste geld koopt Nemorimo de drank van Dulcamara (een fles Bordeaux) en is hiermee in de wolken. De drank werkt snel. Adina ziet hoe Nemorino de liefdesdrank opdrink. Aangeschoten door de drank, verliest Nemorimo zijn verlegenheid en gelooft dat de drank zijn werk wel zal doen. Helaas, want Adina voelt zich gepikeerd, en besluit nog dezelfde dag met Belcore te trouwen.

 

Tweede bedrijf:

Voor het huwelijksfeest worden alle voorbereidingen getroffen. Ook Dulcamara is uitgenodigd en uit dankbaarheid zingt hij een duet met de bruid. Het gelukkige paar gaat op weg om het contract te ondertekenen. Nemorino is wanhopig. Om een tweede fles drank te kunnen kopen, moet hij dienst nemen in het regiment van Belcore. In het dorp verspreidt zich ondertussen het bericht dat Nemorino een grote som geld heeft geërfd, waardoor hij plotseling door alle meisjes wordt begeerd. Adina, die het contract nog niet heeft ondertekend, hoort van Dulcamara dat Nemorino bij hem een liefdesdrank heeft gekocht en van zijn bereidheid om daarvoor dienst te nemen in het leger. Ze is zo geroerd door zijn oprechte liefde dat ze hem vrijkoopt. Nemorino beseft dat Adina van hem houdt. Eindelijk bekennen zij elkaar hun liefde. Het gelukkige paar is samen. Dulcamara doet goede zaken met de verkoop van de elixers, die niet alleen liefde brengen maar hem ook nog geld opleveren. En zelfs de afgewezen Belcore aanvaardt de situatie en bedenkt op een "filosofische" manier dat de wereld vol is met mooie meisjes.