D.F.E. AUBER – LE DOMINO NOIR (1837)

 

Zondag 25 februari 2018 – 15.00 uur

Opéra Royal de Wallonie – Luik (B)

 

 

Synopsis

De opera ging op 2 december 1837 in Parijs in première.

Het is een van Aubers populairste opera’s, met alleen al in Parijs gedurende de 19de eeuw meer dan 1200 uitvoeringen. De titel van de opera verwijst naar het habijt, de kleding van monniken en nonnen.

 

Eerste bedrijf

In het paleis van de koningin vindt tijdens Kerstavond een gemaskerd bal plaats. Horace, een jonge Spaanse edelman, wil dit bal samen met zijn vriend Juliano bijwonen. Een jaar eerder heeft Horace een vrouw ontmoet op wie hij verliefd is geworden. Horace heeft haar identiteit toen niet kunnen achterhalen. Het was immers een gemaskerd bal. De vrouw droeg een zwart half-masker (het "domino" van de titel). Horace hoopt deze vrouw weer te ontmoeten. Het is Angèle, een nicht van de koningin. Angèle zal met haar vriendin Brigitte het bal bijwonen. Beiden zijn novicen. Na afloop van het bal zullen zij toetreden tot het klooster. Brigitte heeft echter al besloten om niet in het klooster in te gaan, maar te trouwen. Beide vrouwen arriveren op het bal. Juliano ontfermt zich over Brigitte en Horace danst met de vrouw met het masker (Angèle). Door een truc (het verzetten van de klok) laat Juliano Brigitte geloven dat het tijd is om terug te keren naar het klooster. Hij vertelt haar dat Angèle al op pad is. Horace en Angèle hebben nu de gelegenheid om samen wat tijd door te brengen. Angèle vergeet de tijd en wanneer de klok twaalf uur slaat verlaat zij het bal.

 

Tweede bedrijf

Dit bedrijf speelt zich af in het huis van Juliano.

Juliano heeft zijn vrienden uitgenodigd voor een feest. Dit bevalt zijn huishoudster Jacinthe niet. Zij verwacht immers haar geliefde, de portier van het klooster Gil Perez. Angèle klopt aan de deur. Zij was te laat bij het klooster en zoekt onderdak voor de nacht. Jacinthe vermomt Angèle als haar nicht. Horace herkent haar van het bal van een jaar geleden. Hij is verbijsterd. Als plotseling een bekende van de familie van Angèle verschijnt, Elfort, vlucht zij naar haar kamer. Jacinthe roept haar geliefde Gil Perez en zorgt ervoor dat Angèle de sleutels krijgt om zo toegang te kunnen krijgen tot het klooster.

 

Derde bedrijf

Angèle is in het klooster. Niemand heeft haar afwezigheid opgemerkt. Die ochtend is een nieuwe abdis, Ursule, aangesteld. Het is de bedoeling dat Angèle de nieuwe abdis zou worden. Ursule is dus jaloers. Door een reeks van bizarre toevalligheden wordt Angèle bevrijd van haar geloften. Horace trouwt met Angèle en Brigitte met Juliano. Alleen Elfort is verontwaardigd, want een grote erfenis gaat aan zijn neus voorbij omdat Angèle niet toetreedt tot het klooster.