G.VERDI – IL TROVATORE (1853)

 

Zondag 25 maart 2018 – 18.00 uur

Aalto Theater – Essen (D)

 

IL TROVATORE. Synopsis

Salvatore Cammarano schreef het libretto op basis van het toneelstuk El Trovodar van Antonio García Gutiérrez. Leone Emanuele Bardare voltooide het libretto wegens het plotselinge overlijden van Cammarano.

 

Eerste bedrijf: (Het duel)

Ferrando vertelt zijn soldaten het verhaal van een zigeunerin die tot de brandstapel is veroordeeld, omdat men geloofde dat ze een van de twee zoons van de oude graaf Luna had behekst. Uit wraak werpt haar dochter Azucena vervolgens een jong kind, dat ze voor een van deze zonen aanzag, in diezelfde vlammen. Hij is deze zigeunerin tot nu toe niet meer tegengekomen, maar Ferrando weet zeker dat hij haar zou herkennen. Het is avond en Leonora wacht op haar minnaar, de zanger Manrico. Ze vertelt haar vertrouwelinge Ines hoe zij hem heeft leren kennen. Ines raadt Leonora aan Manrico te vergeten. Intussen worden ze benaderd door graaf Luna die Leonora zijn liefde wil verklaren. Dan klinkt het lied van Manrico, en Leonora haast zich naar hem toe. In het schemerduister ziet ze de graaf voor Manrico aan. Als deze even later ook tevoorschijn komt, weet ze zijn jaloezie snel de kop in te drukken. Woedend herkent de graaf in de zanger niet alleen zijn rivaal, maar ook een politieke tegenstander. Een duel moet hun onmin beslechten.

 

Tweede bedrijf (De zigeunerin)

De aanblik van een laaiend vuur roept bij Azucena het beeld van haar moeder op de brandstapel in herin-nering. Hoewel Manrico het duel met graaf Luna had gewonnen, heeft hij hem in leven gelaten, om vervolgens zelf bij een gewapende strijd gewond te raken. Azucena verpleegt hem. Ze vertelt hem over de vuurdood van haar moeder en hoe ze bij het voltrekken van haar wraak in hevige verwarring niet de zoon van de graaf maar haar eigen kind in de vlammen wierp. Als Manrico vraagt of hij dan niet haar zoon is, weet ze hem toch gerust te stellen. Dan komt het bericht dat Leonora wil toetreden tot het klooster, omdat zij gelooft dat Manrico gedood is. Ook Luna heeft gehoord wat Leonora van plan is. Hij wil haar ontvoeren, maar Manrico is hem te snel af en de geliefden gaan er samen vandoor.

 

Derde bedrijf: (De zoon van de zigeunerin)

De soldaten van Luna staan op het punt de schuil-plaats van Manrico en Leonora te bestormen. De graaf is bang Leonora voorgoed verloren te hebben. Vlak bij de schuilplaats wordt Azucena opgepakt. Zij was op zoek naar Manrico en wordt verdacht van spionage. Ferrrando herkent in haar de vrouw die vele jaren geleden de broer van de jonge graaf heeft geroofd. Wanneer zij Manrico om hulp roept, concludeert Luna dat zij de moeder is van zijn vijand en veroordeelt haar ter dood. Manrico en Leonora willen stiekem trouwen. Manrico’s kameraad Ruiz meldt dat Azucena gevangen is genomen. Manrico wil zijn moeder bevrijden.

 

 

Vierde bedrijf: (De terechtstelling)

Manrico’s reddingspoging is mislukt. Samen met Azucena is hij gevangengenomen. Leonora heeft weten te ontsnappen. Door Ruiz wordt zij naar de gevangenen gebracht. Daar krijgt Leonora te horen dat Luna bevel heeft gegeven hen de volgende ochtend terecht te stellen. Ze smeekt Luna Manrico in leven te laten. Leonora is zelfs bereid zichzelf als beloning hiervoor aan Luna te geven. Maar om haar belofte niet te hoeven inlossen, neemt ze heimelijk vergif in. Het lukt Leonora bij de gevangenen te komen. Ze wil Manrico overhalen te vluchten, zonder zelf met hem mee te gaan. Manrico voelt zich door haar verraden. Als het vergif begint te werken, beseft de zanger dat Leonora zich uit liefde voor hem wil opofferen. Luna ziet dat Leonora hem heeft bedrogen. Hij laat Manrico onmiddellijk terechtstellen en dwingt Azucena om haar vermeende zoon te zien sterven. Vervolgens onthult de zigeunerin aan Luna de gruwelijke waarheid: Manrico was zijn broer.