R.STRAUSS – SALOMÉ (1905)

 

Zondag 15 april 2018 – 18.00 uur

Aalto Theater – Essen (D)

 

 

 

SALOMÉ. Synopsis

Libretto: Oscar Wilde. Duitse vertaling: Hedwig Lachman. Rond 1900 dringt Wildes Salomé voor het eerst door tot het Duits taalgebied in een vertaling van Hedwig Lachman. Enthousiast wordt Strauss als hij in 1902 aanwezig is bij de Berlijnse première van het toneelstuk. Hij kort zelf de Duitse toneeltekst van Lachman in en componeert de muziek. De aard van de tekst, de karakters en de handeling bieden Strauss de nodige inspiratie om zich los te maken van zijn Wagneriaanse voorbeeld en een nieuw muzikale taal te ontwikkelen. De muziek weerspiegelt de verschillende karakters. De opera bestaat uit één bedrijf.

 

Eerste tafereel:

Een groot terras van het paleis van Herodes wordt door de maan verlicht. Binnen is een groot feest aan de gang. Narraboth, een jonge Syrische officier, bewaakt met een page en enkele soldaten de kerker waarin de profeet Jochanaan (de Hebreeuwse naam voor Johannes de Doper) zit opgesloten. Narraboth heeft alleen oog voor prinses Salomé, de dochter van Herodias en stiefdochter van Herodes. (Herodias was eerder getrouwd met de halfbroer van Herodes). Nog nooit heeft Narraboth Salomé zo mooi gevonden, maar zijn page is verontrust over zijn bewondering.

 

Tweede tafereel:

De stem van Jochanaan die uit de kerker opstijgt prikkelt de nieuwsgierigheid van Salomé. Hij klaagt Herodes aan en vooral Herodias de moeder van Salomé, vanwege haar lasterpraat. Salomé wil absoluut de man zien waarover zulke vreemde dingen worden verteld en die publiekelijk de bandeloosheid van Herodes en Herodias aan de kaak heeft durven stellen. Onbeschaamd buit zij de fascinatie uit die ze uitoefent op Narraboth om gedaan te krijgen dat hij de kerker laat openmaken, ondanks het formele verbod van Herodes. Jochanaan komt tevoorschijn.

 

Derde tafereel:

Jochanaan beledigt Salomé en wijst haar af, maar toch is Salomé vol passie voor hem. Zij wil hem aanraken, hem strelen en hem op de mond kussen. Zij daagt hem met zoveel zedeloosheid uit dat de wanhopige Narraboth aan haar voeten met het zwaard zelfmoord pleegt. Overgeleverd aan haar passie heeft Salomé totaal geen aandacht voor hem.

 

Vierde tafereel

Terwijl Jochanaan haar verwenst en terug naar zijn cel wordt gebracht, komt Herodes zijn stiefdochter halen. Hij koestert voor haar een heimelijke begeerte. Herodes heeft bange voorgevoelens over de profeet. Een jaloerse Herodias is hem gevolgd. Vanuit de gevangenis spreekt Jochanaan met tussenpozen zijn vervloekingen uit. Herodias, die hem haat, verzoekt voor de tweede keer om zijn veroordeling. Er ontstaat een woordenwisseling over de profeet tussen Herodes / Herodias en een groep Hebreeërs / Nazareeërs. Als afleiding vraagt Herodes aan Salomé om voor hem te dansen. Zij doet dit pas als hij zweert om haar na het dansen toe te staan waar ze om vraagt. Nadat zij haar - Dans der Zeven Sluiers – beëindigd heeft, eist ze het hoofd van Jochanaan op een zilveren schotel, tot grote vreugde van Herodias. Ook al is zijn ontzetting groot, Herodes moet toegeven en zijn belofte inlossen. De beul daalt af naar de kerker om de gevangene te onthoofden. Salomé valt ten prooi aan een groeiende waanzin en herhaalt haar hartstocht en haar verlangen tegen het hoofd dat men haar heeft overhandigd. Herodes is vol walging en kan het niet langer aanzien en gaat terug naar zijn paleis. Wanneer Salomé triomfantelijk besluit met de woorden ‘Ik heb je mond gekust, Jochanaan!’, is Herodes zo geschokt en overvallen door weerzin dat hij de soldaten beveelt ‘Dood deze vrouw!’