Zondag 23 september 2018 – 14.00 uur

Openingsvergadering en

   Janacek - Jenufa (DVD) 

   Willem II stadion – Tilburg

Synopsis 

Eerste bedrijf

 

Jenůfa houdt van de molenaar Števa. Als hij in dienst moet, zo vreest ze, kunnen ze niet trouwen voordat haar zwangerschap zichtbaar wordt. Laca, die van Jenůfa houdt, is teleurgesteld dat Števa niet in dienst hoeft. De stiefmoeder van Jenůfa, de vrouwelijke koster, bepaalt dat Števa en Jenůfa een jaar lang niet mogen trouwen. Wild van jaloezie snijdt Laca in het gezicht van Jenůfa.

 

 

Tweede bedrijf

 

Jenůfa heeft een zoon gebaard. De Kostelnička laat de baby aan Steva zien en smeekt hem vergeefs met Jenůfa trouwen. Dit wil hij echter niet. Laca, die denkt dat Jenůfa in Wenen is, wil nog steeds met haar trouwen. Hij verandert van gedachten als de Kostelnička vertelt dat Jenůfa een kind heeft gebaard dat is gestorven. De Kostelnička besluit de baby te verdrinken. Jenůfa wordt wakker en bidt tot de Maagd. Haar stiefmoeder, de Kostelnička, zegt dat de baby aan koorts is gestorven.

Jenůfa is nu bereid met Laca te trouwen

 

Derde bedrijf

 

De Kostelnička wil het paar zegenen. Een jongen bericht dat het lijk van de baby is gevonden in de molenvliet. De dorpsbewoners geven Jenůfa de schuld. De Kostelnička biecht haar misdaad op. Zij wilde de schande van Jenůfa verbergen. Perplex vergeeft Jenůfa haar stiefmoeder die vervolgens wordt weggeleid. Wanneer Laca zegt bij Jenůfa te willen blijven, bemerkt zij pas dat hij haar werkelijk bemint.