W.A. MOZART – DON GIOVANNI

(Première Praag 1787)

Zondag 28 april 2019 – 18.00 uur

Aalto Theater Essen

Synopsis 

 

Eerste bedrijf

Leporello wacht op Don Giovanni, die zich in een nieuw liefdesavontuur heeft gestort.

Er ontstaat een gevecht tussen Donna Anna en Giovanni. De Commendatore, Anna’s vader, wil de eer van zijn dochter redden. Anna snelt weg om hulp te zoeken. Giovanni duelleert met de Commendatore en vlucht. Als Anna met haar verloofde Don Ottavio terugkeert, vindt ze het lijk van haar vader. Ze roept Ottavio op om deze misdaad te wreken.

Giovanni hoort een vrouw klagen over de ontrouw van haar man en wil haar meteen troosten. Te laat merkt hij dat het zijn ex-vrouw Donna Elvira is, die hij kort na hun huwelijkssluiting heeft verlaten. Aanvankelijk probeert hij haar te kalmeren, maar maakt zich dan snel uit de voeten; Leporello mag Elvira uitleggen hoe Giovanni’s liefdesleven in elkaar zit. Ook Elvira wil wraak.

Giovanni en Leporello komen een groep bruilofts-gasten tegen. Zerlina, de bruid, wekt Giovanni’s belangstelling. Woedend moet de bruidegom, Masetto, aanzien hoe zijn bruid Giovanni volgt.

Zerlina is niet opgewassen tegen Giovanni’s verleidingskunsten. Maar Elvira ontdekt het paar en 

weet het meisje zover te brengen dat ze op de vlucht slaat.

Elvira beschuldigt Giovanni ten overstaan van de anderen van ontrouw. Giovanni verklaart Elvira voor gek en gaat ervandoor. Anna heeft hem herkend en beschuldigt Giovanni van verkrachting en van de moord op haar vader. Ottavio wil de waarheid achterhalen.

Giovanni geeft een groot feest, met veel meisjes.

Zerlina probeert Masetto’s verwijt te weerleggen dat zij hem al op hun huwelijksdag heeft bedrogen. Als Giovanni een nieuwe toenaderingspoging doet, komt Masetto tussenbeide, maar Giovanni weet zich opnieuw aan de confrontatie te onttrekken.

Anna, Elvira en Ottavio mengen zich onder de gasten. Leporello probeert hen af te leiden, zodat Giovanni een nieuwe poging kan doen om Zerlina te versieren.

Nu probeert hij haar met geweld te ontvoeren. Haar schrille kreten zetten het gezelschap op het spoor. Toch weet Giovanni weer te ontsnappen.

 

Tweede bedrijf

Giovanni overlaadt Leporello met spot wanneer deze erop aandringt dat hij de vrouwen afzweert. Als Elvira weer opduikt, probeert Giovanni haar in te palmen, maar vervolgens dwingt hij Leporello om met hem van kleren te ruilen en zijn rol over te nemen. Elvira laat zich om de tuin leiden.

Dan duikt Masetto op die wil zich wreken. Verkleed als Leporello doet Giovanni alsof hij wil meedoen met de jacht op de schurk. Hij slaagt erin om Masetto zijn wapens af te troggelen en slaat hem in elkaar. Zerlina vindt de gewonde en troost hem.

Elvira geniet van de `verzoening` met haar man. Als Leporello probeert te vluchten, houden Anna, Ottavio, Zerlina en Masetto hem tegen. Zij geloven dat ze Giovanni eindelijk hebben gevonden en willen wraak nemen. Elvira smeekt om genade. Dan maakt Leporello duidelijk dat hij het is. De vervolgers begrijpen dat ze er weer ingelopen zijn. Leporello kan ontkomen.Donna Elvira maakt zich zorgen over Giovanni. Giovanni en Leporello horen een stem die dreigt een einde te maken aan Giovanni’s leven. Volgens Leporello is het de Commendatore die rekenschap eist. Giovanni nodigt de onbekende uit om te komen eten. De stem zegt dat toe.

Ottavio belooft Anna dat hij voor Giovanni’s bestraffing zal zorgen en dringt erop aan dat ze gauw trouwen. Anna houdt hem echter aan het lijntje. 

Giovanni wacht op zijn naderende dood. Nog eenmaal dient Leporello een overvloedige maaltijd op. Elvira smeekt haar geliefde zijn leven te beteren, maar tevergeefs. Giovanni is bereid de consequenties van zijn daden te dragen en de dood onder ogen te zien.