CHARLES GOUNOD – ROMÉO ET JULIETTE

(Première Parijs 1867)

Zondag 26 mei 2019 – 18.30 uur

Deutsche Opera am Rhein Düsseldorf

Synopsis:

Eerste bedrijf:

Op het gemaskerd bal dat hij geeft, stelt graaf Capulet zijn jonge dochter Juliette voor aan de gasten, onder wie zijn neef Tybalt. Roméo is ontsteld over een droom, maar Mercutio plaagt hem. Roméo ziet Juliette en wordt stapelverliefd op haar. Gertrude, verzorgster van Juliette,  oppert dat graaf Paris een ideale man is, maar Juliette zegt dat ze haar hart zal volgen. Roméo neemt haar apart om haar het hof te maken. Ze worden gestoord door Tybalt, die Roméo bedreigt. Capulet voorkomt een handgemeen.

 

Tweede bedrijf:

Uit het zicht van de wachtposten van Capulet wacht Roméo onder het raam van Juliette de 

ochtendschemering af.

Op het balkon klaagt Juliette dat de naam Montague haar van Roméo scheidt. Roméo verschijnt en ze betuigen elkaar hun liefde.

Dienaren van Capulet zoeken vergeefs een Montague. Opnieuw alleen vraagt Juliette aan Roméo bericht te sturen waar en wanneer ze gaan trouwen.

 

Derde bedrijf:

In de hoop op verzoening tussen de families stemt Frère Laurent ermee in het paar in het geheim te trouwen. Stéphano, page van Roméo, wacht nog in de tuin van de Capulets en fantaseert over tortelende duiven. Hij wordt betrapt door dienaren van Capulet. Mercutio verdedigt de jongen, maar Tybalt valt Mercutio aan.

Roméo probeert hen te scheiden; de tijd van haat moet voorbij zijn. Ze beginnen opnieuw te vechten. Tybalt doodt Mercutio. Woedend doodt Roméo Tybalt.

De hertog van Verona berispt de twee families om hun veten en verbant Roméo.

 

Vierde bedrijf:

Tijdens hun huwelijksnacht vergeeft Juliette Roméo dat hij haar neef heeft gedood. Bij dageraad vertrekt Roméo uit Verona.

Capulet deelt Juliette mee dat ze zal trouwen met Paris. Als ze zich verzet, draagt hij Frère Laurent op haar te wijzen op haar plicht. Maar de monnik geeft haar een drankje waardoor ze dood lijkt. Een dag later zal ze wakker worden naast Roméo.

Juliette is bang dat ze zal ontwaken naast het lijk van Tybalt, maar neemt uiteindelijk de drank.

In haar bruidsjurk staat Juliette op het punt te

trouwen met Paris als ze instort en dood wordt verklaard.

 

 

Vijfde bedrijf:

Frère Laurent hoort dat Roméo zijn brief over de `dood` van Juliette niet heeft ontvangen. Roméo waant haar dood en dringt door in de gewelven van de Capulets waar hij haar levenloze lichaam vindt. Radeloos kust hij haar en neemt gif in. Dan ontwaakt Juliette, samen stellen ze zich voor dat ze vluchten. Roméo bekent dat hij gif heeft ingenomen omdat ze dood leek. Terwijl hij zwakker wordt, steekt Juliette zichzelf met een dolk. God om vergeving smekend sterven de geliefden in elkaars armen