Giuseppe Verdi – OTELLO

Zondag 9 december 2018 – 15.00 uur

Deutsche Oper am Rhein Duisburg

Synopsis

Eerste bedrijf

Otello, bevelhebber van Venetiaanse vloot, heeft de Turken overwonnen. Na een zware storm komt Otello aan op Cyprus als de nieuwe gouverneur. Jago, zijn adjudant, voelt zich gepasseerd ten gunste van Otello’s nieuwe luitenant Cassio. Met behulp van de Venetiaanse edelman Rodrigo, die verliefd is op Otello’s vrouw Desdemona, wordt Cassio dronken gevoerd en verleid tot een onbezonnen duel. Cassio verwondt Rodrigo. Otello is woedend en degradeert Cassio.

Als Otello alleen is met Desdemona denken ze terug aan hoe hun liefde begon.

 

Tweede bedrijf

Jago vertelt Cassio dat Desdemona Otello kan overhalen hem in zijn eer te herstellen. Jago looft zijn eigen slechtheid in 'Credo in un Dio crudel`. Jago bespiedt Cassio en Desdemona en vraagt Otello of hij Cassio vertrouwt. Otello antwoordt bevestigend. Jago suggereert Otello dat Cassio en Desdemona een vertrouwelijke relatie hebben.Desdemona vraagt Otello vergiffenis voor Cassio. Otello zegt dat zijn hoofd gloeit. Als Desdemona zijn voorhoofd afveegt met een zakdoek, gooit hij die op de grond. Emilia (vrouw van Jago en vriendin van Desdemona) pakt hem op, maar haar man grist hem weg. Als Otello bewijs vraagt van het bedrog van zijn vrouw, vertelt Jago dat hij Cassio in zijn slaap over haar hoorde praten en dat hij hem met haar zakdoek zag lopen. Otello valt op zijn knieën en zweert wraak te nemen.

 

Derde bedrijf

Otello zegt dat hij weer hoofdpijn heeft en vraagt Desdemona om haar zakdoek. Als ze hem een andere aanbiedt dan die hij haar heeft gegeven, beschuldigt hij haar van bedrog. Desdemona zweert dat ze trouw is. Otello duwt haar de kamer uit en zinkt weg in wanhoop.

Gadegeslagen door Otello vraagt Jago Cassio fluisterend naar zijn minnares. Otello ziet hoe Cassio lachend een geborduurde zakdoek aan Jago toont die hij bij zijn spullen vond. Otello is er nu van overtuigd dat Desdemona hem heeft verraden en Jago vindt dat hij haar in haar bed moet wurgen.

Een bevel uit Venetië dat Otello moet terugkeren en het bestuur moet overdragen aan Cassio bespoedigt de wraakactie.

Otello vernedert Desdemona ten overstaan van allen. Jago zegt tegen Otello dat hij zijn karwei moet afmaken en vertelt Roderigo dat het tijd is om Cassio te vermoorden.

 

Vierde bedrijf

Emilia is bij Desdemona die het `Wilgenlied` zingt dat ze als kind heeft geleerd. Na een innig afscheid laat Emilia haar alleen voor een gebed.

Otello stormt binnen. Desdemona zweert dat ze onschuldig is, maar hij wurgt haar. Terwijl ze sterft, vertelt Emilia hoe Desdemona haar zakdoek heeft verloren. Het bedrog van Jago wordt zichtbaar. Otello is radeloos en steekt zichzelf neer. Hij geeft Desdemona een laatste kus en sterft. Jago vlucht.