NIEUWJAARSBIJEENKOMST

Zondag 13 januari 2019 – 14.00 uur

Koning Willem II Stadion – Tilburg

Na de nieuwjaarsrede van de voorzitter en het uitwisselen van de beste wensen, wordt er een DVD vertoond: Hänsel und Gretel (1893) van Engelbert Humperdinck.

 

Synopsis

Eerste bedrijf

Hänsel en Gretel dansen en zingen om hun honger te vergeten.  Als Gertrud (moeder) merkt dat ze niet met hun huiswerk bezig zijn, stuurt ze hen naar het bos om aardbeien te plukken. Ze beklaagt zich over haar 

armoede, maar dan komt haar man Peter met eten thuis van zijn werk.  Haar blijdschap slaat om in angst als Peter vertelt van de heks die kinderen eet. Gertrud rent het bos in om Hänsel en Gretel te zoeken. Peter komt haar achterna.

 

Tweede bedrijf

In het bos heeft Hänsel een mand vol aardbeien geplukt. Gezang van vogels kondigt het eind van de dag aan. De kinderen imiteren de vogels en eten alle aardbeien op. Ze willen nieuwe plukken, maar het wordt donker en ze zijn bang, moe en verdwaald. Het vriendelijke zandmannetje strooit slaapzand in hun ogen zodat ze lekker kunnen dromen. De kinderen doen hun avondgebed waarin ze de engelen vragen hen te beschermen.

 

Derde bedrijf

Gretel wordt gewekt door een fee die dauwdruppels sprenkelt en vertelt haar broer dat ze droomde van engelen. Ook Hänsel heeft van de engelen gedroomd en wijst in welke richting ze moeten gaan. Daar zien ze een prachtig koekhuisje. Bij het snoepen worden ze betrapt door de heks. De heks neemt Hans gevangen om hem vet te mesten. Gretel moet haar helpen in de huishouding. 

Gretel is heel gehoorzaam, maar weet de toverspreuken van de heks te onthouden.

De heks gaat op pad. Gretel verbreekt de betovering van Hänsel. Wanneer de heks haar na thuiskomst de oventemperatuur wil laten controleren, vraagt Gretel of ze dat even voor wil doen. Vervolgens duwen de kinderen de heks in de oven.

Dan verschijnt plotseling een grote menigte kinderen die allemaal door de heks betoverd waren en nu bevrijd zijn dankzij de toverspreuk die Gretel heeft uitgesproken. Als dan de ouders verschijnen zingt het herenigde gezin dat God de gebeden van de armen heeft verhoord.