Eerste bedrijf:

 

Op een plein vol soldaten zoekt het boerenmeisje Micaëla vergeefs naar korporaal Don José. Later voorvoelt hij dat Micaëla hem zocht. Zuniga, kapitein, is sinds kort in Sevilla en hoort dat in de tabaksfabriek honderden vrouwen werken. De bel gaat en de rumoerige vrouwen komen naar buiten. Carmen bezingt haar vurige liefde en gooit een bloem 

naar Don José.

Micaëla bezorgt een brief die Don José voorleest: volgens zijn moeder is het tijd om te trouwen en ze vindt Micaëla de ware voor hem. Opeens breekt in de fabriek een gevecht uit. Carmen krijgt de schuld. Zuniga laat haar vastbinden, maar ze flirt met Don José. Ze stelt een rendez-vous voor en overreedt hem het touw iets losser te maken. Ze ontsnapt terwijl ze wordt weggeleid.

 

Tweede bedrijf:

 

Twee maanden later vermaakt Carmen officieren en hoort dat Don José zijn straf – omdat hij haar liet ontsnappen – heeft uitgezeten. De toreador Escamillo schept op over zijn avonturen. Hij probeert Carmen te veroveren. Zij gaat er niet op in. De 

taveerne loopt leeg.

Smokkelaars vragen Carmen de grenswachten af te leiden. Carmen weigert: ze is verliefd. Don José komt en Carmen danst voor hem. Als bewijs van zijn liefde laat hij de bloem zien die ze hem toewierp.

Zuniga komt Carmen het hof maken maar wordt ontwapend. Don José beseft vervolgens dat hij moet vluchten.

 

Derde bedrijf:

In het smokkelaarshol verliest Carmen de belangstelling voor Don José. De zigeunerinnen lezen de kaarten. Carmens kaarten voorspellen dat zij en Don José zullen sterven. Don José wordt op wacht gezet. Micaëla verzamelt moed om het kamp te betreden. Escamillo komt Carmen halen. Don José daagt hem uit. In het gevecht heeft Escamillo eerst de overhand, maar dan valt hij. Carmen redt zijn leven en hij nodigt haar uit voor zijn volgende stierengevecht. Don José is woedend, maar vertrekt als hij van Micaëla hoort dat zijn moeder op sterven ligt. Hij zweert Carmen opnieuw te zullen ontmoeten.

 

Vierde bedrijf:

Buiten de arena worden Escamillo en Carmen verwelkomd door kinderen. Haar vrienden waarschuwen dat Don José aanwezig is. Don José smeekt haar bij hem terug te komen omdat hij van haar houdt. Carmen wijst hem af: zij is vrij geboren. Hij steekt haar neer. Als de zegevierende Escamillo verschijnt, bekent de huilende Don José dat hij zijn `geliefde Carmen` heeft gedood.

GEORGES BIZET – CARMEN (première Parijs 1875)

Zondag 17 maart 2019 – 18.00 uur

Aalto Theater Essen