Zaterdag 24 maart 2018

 

Hierbij een verslag van Gerrit Jan van Tiel over de presentatie van Annekarien School-Cools woensdag 21 maart 2018 

 

Op woensdag 21 maart 2018 vond een bijeenkomst van de operaclub plaats, welke in het Willem II-stadion was georganiseerd door Annekarien School-Cools in samenwerking met Henk Vleeschhouwer. De bijeenkomst stond in het teken van de verschillende manieren, waarop opera's tegenwoordig geregisseerd worden.
Het gaat hierbij niet alleen om de diverse uiteenlopende ensceneringen (decor, aankleding zangers), maar ook om de kaders, waarin de regisseurs de door hen "onder handen genomen" opera's plaatsen (het actualiseren van het toneelbeeld, al dan niet themagewijze). Annekarien en Henk hadden zeer veel tijd gestoken in het bijeenzoeken van de verschillende operafragmenten, welke ter vergelijking met elkaar werden vertoond. Alle hulde daarvoor. Zo werd duidelijk hoe verschillend de uitgangspunten van regisseurs ten opzichte van dezelfde opera kunnen zijn en dat in de loop der jaren de opvattingen omtrent regie gewijzigd zijn. Wat enkele decennia geleden nog een schandaal veroorzaakte, wordt thans als klassiek aanvaard. Wat mij echter bij de presentatie opviel, was dat het accent daarvan sterk op de enscenering lag.
De achterliggende boodschap van de regisseur kwam minder aan de orde, afgezien van de verwijzing naar een enkele uiting van die boodschap zoals bij Willy Decker de klok (La Traviata) en het kruisbeeld met Christus (Don Carlos).
Daarnaast komt het - in het kader van operaregie - voor, dat regisseurs een opera "boetseren" naar hun boodschap door naar believen aria's, recitatieven en zelfs complete balletten weg te laten. Bij Opera Zuid is ooit drie kwartier aan muziek uit Don Giovanni weggesneden om "de handeling flexibeler te maken". Weinig operahuizen durven daartegen stelling te nemen, bang om voor ouderwets te worden uitgemaakt. De regisseur regisseert dus niet alleen de opera, maar ook het operahuis met allen, die daarin hun werk hebben. Wellicht nog een onderwerp, waarover ook discussie mogelijk is.
Al met al moge duidelijk zijn, dat deze leerzame middag eigenlijk de aanloop is naar een bredere discussie over operaregie.
 
Groet,
 
Gerrit Jan van Tiel

Zondag 25 maart 2018

 

De Operaclub bezocht Il Trovatore in Essen (D).

Bijgaand de doorverwijzing naar het verslag van deze opera op de site Place d'Opera:

 

https://www.operamagazine.nl/buitenland/42155/essener-trovatore-overtuigt-vooral-muzikaal/

 

Zondag 15 april 2018

 

De Operaclub bezocht Salomé in Essen (D).

Bijgaand de doorverwijzing naar het verslag van deze opera op de site Place d'Opera:

 

https://www.operamagazine.nl/featured/43658/kremer-en-netopil-delen-hoofdrol-in-salome/

Zondag 13 mei 2018

 

De operaclub bezocht Don Pasquale in Düsseldorf (D).

Bijgaand een leuk filmpje over deze opera:

Operareis naar Frankfurt van 4 t/m 8 oktober 2018.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze reis.

Aankondiging Algemene Deelnemers-Vergadering
Op zondag 23 september 2018 zal onze Algemene Deelnemers-Vergadering plaatsvinden
in het Willem II-stadion in Tilburg.
De agenda hiervoor ontvangt u ruim van te voren.
Reserveert u deze datum in uw agenda.

Zondag 10 juni 2018 in het Willem II stadion in Tilburg.

 

Impressie van de Slotbijeenkomst

presentatie programma seizoen 2018-2019

Presentatie jaarprogramma 2018-2019 door Ton van Eijndthoven met een variëteit aan beeldfragmenten.

Na de pauze een korte inleiding op de opera Cavalleria rusticana door Annekarien School-Cools.

Beide met ondersteuning techniek door Henk Vleeschhouwer.

Woensdag 20 juni 2018 in het Willem II stadion in Tilburg.

 

Op woensdagmiddag 20 juni 2018 stond er in het Willem II stadion een presentatie voor de Operaclub op het programma van Wim School. Het betrof zijn 2e uiteenzetting over de Ring van Richard Wagner  n.l. Die Walküre.

Een herhaling van het slot van Das Rheingold vormde een perfecte doorstart naar het begin van deel 2 van de Ring. Middels een korte en bondige toelichting werden er prachtige fragmenten aaneengeschakeld om het verhaal duidelijk te maken voor de aanwezigen. Hierbij werden uitvoeringen getoond uit diverse operahuizen onder verschillende regisseurs, iets dat mooi aansloot op de vorige presentatie van Annekarien School – Cools betreffende regie. Zo waren er verschillende visies te zien op de wereld-es, die zelfs terugkwam in de jas van Wotan bij het afscheid van zijn  dochter Brünnhilde in de regie van Pierre Audi (Amsterdam 1999 ).

Dank zij de enorme kennis en kunde van Wim in combinatie met zijn aangename manier van presenteren was het een zeer leerzame en aangename middag, die zeker uitnodigt om ook meer te weten te komen over de laatste twee delen van de Ring tijdens de volgende presentatie van Wim. Het mooiste is om deze opera’s live te beleven, iets waarvoor gelukkig in het komend seizoen nog 2 keer de kans bestaat. Ik kijk er in ieder geval vol verwachting naar uit.

 

Marie Christine van Lit - van Eijl

Zondag 24 juni 2018

 

De operaclub bezocht Die Walküre in Duisburg (D).

 

Hierbij een doorverwijzing naar de website van het operahuis in Duisburg om nog een en ander na te lezen.

https://operamrhein.de/de_DE/repertoire/die-walkuere.1123477

Beschikbaar gekomen plaatsen voor de dagreizen seizoen 2018-2019:

3x kaartje voor Verdi-Aïda  Aalto Theater Essen zondag 4 november 2018.

2x kaartje voor Die Götterdämmmerung Duisburg  zondag 12 mei 2019.

Heeft u hiervoor belangstelling dan graag contact opnemen met het secretariaat.