'
'
DIE JUNGFRAU VON ORLEANS
Pjotr Iljitsj Tchaikovsky

In de Franse Honderdjarige Oorlog tegen Engeland bevinden de Fransen zich in een lastig parket: Parijs is gevallen, Orléans wordt belegerd en de wettige troonopvolger, Karel VII, is inactief. In deze uitzichtloze situatie verkondigt de boerendochter Jeanne dat God haar heeft opgedragen om Orléans van de bezetting te bevrijden. Een gelofte van kuisheid bevestigt Jeannes goddelijke missie voor haar landgenoten, wier vechtlust nieuw leven wordt ingeblazen door de vastberadenheid van de jonge vrouw. Onder leiding van de "Maid of Orleans" wordt de beslissende overwinning behaald. Maar hoewel Jeanne wordt vereerd als een kuise krijger, is ze dat al lang niet meer: ​​ze heeft haar hart verloren aan de vijandelijke strijder Lionel. Ondertussen roept Jeannes eigen vader op tot de verwerping van zijn dochter.

Wie is Jeanne d'Arc, de legendarische Maid of Orleans? Een strijder van God die namens hemelse machten het Franse leger zegevierend het veld in leidt tegen de Engelse bezetters? Of een jonge vrouw die met moed de nauwe grenzen van haar status en geslacht durft te doorbreken en in haar ontmoeting met oorlog en liefde radicaal vrede op haar banier schrijft, terwijl de politieke machten hun macht blijven afmeten aan overwinning en nederlaag?

Gebaseerd op Friedrich Schillers tragedie "Jeanne d'Arc" creëerde Pjotr I. Tsjaikovsky in 1881 een echte Grand Opéra. Maar de moord op tsaar Alexander II, slechts twee weken na de première op 25 februari 1881 in St. Petersburg, verhinderde aanvankelijk dat het werk werd verspreid. Tot op de dag van vandaag wordt de opera nauwelijks uitgevoerd op Europese operapodia.
Link naar informatie van het theater Link naar de informatie van/voor de busreis