'
'
Fedora

Umberto Giordano
Fedora is een opera in drie bedrijven van de Italiaanse componist Umberto Giordano op een libretto van Arturo Colautti. De opera is gebaseerd op Victorien Sardou's toneelstuk Fédora en is samen met Andrea Chénier een van Giordano's belangrijkste werken.
Inhoudsopgave


Verhaal

De première vond plaats in 1898 in het Teatro Lirico in Milaan. Gemma Bellincioni voerde de fedora uit en Enrico Caruso trad op als Loris Ipanov. Het grote succes bracht het werk al snel naar de Weense Hofopera (16 mei 1900) [1] en vervolgens naar Parijs. In de New York Metropolitan Opera vond de eerste uitvoering plaats op 5 december 1906, met Caruso als graaf Loris en Lina Cavalieri als Fedora.

In het midden van de 20e eeuw werd Fedora minder vaak uitgevoerd omdat de muzieksmaak veranderde. De belangstelling voor Fedora herleefde in de jaren negentig, met nieuwe producties in de Weense Staatsopera, La Scala, de Metropolitan Opera New York, Chicago Lyric Opera en het Royal Opera House, Covent Garden.

De aria "Amor ti vieta" is het bekendste stuk van de opera. Het was niet alleen het begin van Caruso's beklimming, het is sinds de eerste uitvoering tot op de dag van vandaag door vele tenoren gezongen, vaak als een enkel stuk of als toegift.