'
'
L'amico Fritz
Pietro Mascagni

Mascagni’s zachtaardige liefdesvertelling
Pietro Mascagni was een tijdgenoot van Puccini. Zijn Cavalleria rusticana is heftig dramatisch en was van grote invloed op Puccini. L’amico Fritz is daarentegen een zachtaardige liefdesvertelling met tedere melodieën. In een brief aan zijn uitgever schreef Mascagni: 'Fritz geeft me hoop... Wat een frisse en eenvoudige muziek stroomt er nu uit mijn hart! Soms vrees ik dat deze muziek van mij te simpel, te naïef is!' Het verhaal is inderdaad eenvoudig: Fritz en zijn vrijgezellenvrienden zweren het huwelijk af, maar de joodse rabbi David, een huwelijksmakelaar, koppelt hem onvermoed aan de mooie, jonge Suzel. Uiteindelijk vallen ze in elkaars armen. Vocaal hoogtepunt is het 'Kersenduet' uit de middenakte, waarin de twee geliefden elkaar al voorzichtig benaderen.

Korte inhoud (Born Wikipedia engels automatisch vertaald)


Tijd: onbepaald; ergens in de 19e eeuw

Plaats: onbepaald; waarschijnlijk ergens in de Elzas


Akte 1


De eetkamer van het huis van Fritz Kobus


Fritz Kobus, een rijke landeigenaar, is in gesprek met zijn vriend David, de plaatselijke rabbijn. Ondanks zijn minachting voor het huwelijk stemt Fritz ermee in de bruidsschat voor een jong stel te verstrekken. De vrienden van Fritz gaan met hem mee om zijn verjaardag te vieren. Hij krijgt een boeket aangeboden door Suzel, de dochter van een van zijn huurders. Ze doet mee aan het verjaardagsfeest en is ontroerd als de zigeuner Beppe binnenkomt en viool speelt. Als Suzel weggaat, merkt David op dat ze een goede bruid zal zijn en dat hij een echtgenoot voor haar zal vinden. Fritz protesteert dat ze te jong is. Ze maken ruzie over het huwelijk en Fritz wedt met David een van zijn wijngaarden dat hij nooit zal trouwen.

Akte 2


De binnenplaats van een boerderij


Suzel bereidt zich voor om kersen te plukken terwijl de boeren naar de velden gaan. Fritz benadert en helpt haar. Ze zingen over de betovering van de lente en de bloemen. De vrienden van Fritz arriveren en Fritz vertrekt om de boerderijen te bekijken. David blijft achter om met Suzel te praten. Als hij suggereert dat ze misschien een bruid is, schaamt ze zich en vertrekt. Fritz keert terug en David vermeldt dat hij denkt dat hij de juiste man heeft gevonden waarmee Suzel kan trouwen. Fritz raakt zichtbaar van streek en beseft, alleen gelaten, dat hij verliefd is op het meisje.

Akte 3


De eetkamer van het huis van Fritz Kobus


Fritz kan gedachten aan Suzel niet uitbannen. Beppe komt binnen en probeert hem op te vrolijken met een liedje, maar Fritz wordt nog depressiever. David arriveert en vertelt Fritz dat Suzel verloofd is met een fijne jonge man en dat haar vader binnenkort om de zegen van Fritz zal vragen. Woedend zegt Fritz dat hij zal weigeren en vertrekt. Suzel komt bedroefd binnen, maar David houdt vol dat alles goed komt. Hij laat haar met rust en ze uit haar wanhoop en liefde voor Fritz. Fritz komt binnen en vraagt ​​naar haar verloving. Hij voelt al snel dat ze niet van haar houdt. Fritz onthult zijn gevoelens voor haar en de twee geven hun liefde toe. David komt binnen en verklaart dat hij zijn weddenschap met Fritz heeft gewonnen, door hem te vertellen dat hij zijn winst, de wijngaard van Fritz, aan Suzel gaat geven als huwelijkscadeau.